Prevádzkovatelia malých vodných elektrární porušili zákon

04.06.2015 Nitra

Nitra 4. júna (TASR) – Nitrianski colníci pri svojej kontrolnej činnosti zistili viaceré porušenia zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu. Niektorí prevádzkovatelia malých vodných elektrární a solárnej elektrárne si nesplnili svoju registračnú povinnosť voči colnému úradu, informovala hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

Colníci v rámci svojej kontrolnej činnosti zameranej na kontrolu plnenia registračnej povinnosti daňových subjektov v súlade s ustanoveniami zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu zistili porušenia u daňových subjektov, ktoré vyrábajú elektrinu z obnoviteľného zdroja energie. V štyroch prípadoch išlo o prevádzkovateľov malých vodných elektrární, dvoch na rieke Hron a dvoch na rieke Perec, v jednom prípade o solárnu elektráreň. Na základe výzvy colného úradu si uvedené daňové subjekty dodatočne splnili svoju registračnú povinnosť.

Nedodržanie zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu môže viesť k vysokým sankciám, upozornil Pacher. Pokuta za nesplnenie povinnosti daňového subjektu požiadať správcu dane o registráciu v súlade so zákonom najneskôr v deň vzniku prvej daňovej povinnosti sa môže vyšplhať až do výšky 20.000 eur. "V nadväznosti na zistené skutočnosti Colný úrad Nitra ako správca dane upozorňuje všetky daňové subjekty, ktoré vykonávajú činnosti spojené s výrobou, spotrebou a dodávkami elektriny z obnoviteľného zdroja energie, na povinnosť registrácie na spotrebnú daň z elektriny v zmysle zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu. Taktiež upozorňujeme, že na účely uplatnenia oslobodenia od dane je potrebné colnému úradu predložiť záruky o pôvode elektriny z obnoviteľného zdroja energie, vydané Úradom pre reguláciu sieťových odvetví," skonštatoval hovorca úradu.
 

Vyberte región